Nederlands Voetbal

Volg de populairste sport van Nederland. Blijf op de hoogte van het Nederlands Voetbal dankzij een Voetbal API. Verrijk je applicatie met de prestaties van het Nederlands elftal, Nederlanse competities en spelers in binnen- en buitenland.

Jouw voordelen

De Nederlandse competities staan overal ter wereld bekend als dè kweekvijver voor nieuw talent. Dankzij de statistieken van onze Voetbal API kunnen jij, en je applicatiegebruikers, deze spelers, clubs en competities op de voet volgen.

Verrijk je applicatie met de populairste Nederlandse voetbalcompetities: de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal.

Volledige competitiestanden
Toon de volledige competitiestanden en volg de strijd om promotie en degradatie.
Spelers- en teamstatistieken
Volg de prestaties van Nederlandse topspelers op de voet aan de hand van gedetailleerde statistieken.
En meer
Ontdek de functionaliteiten van de Voetbal API.

Nederlands Voetbal

Nederlandse Voetbalcompetities

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond, opgericht op 8 December 1889, is hoofdverantwoordelijk voor het professionele- en amateurvoetbal in Nederland. De KNVB werd lid van de internationale voetbalbond, de FIFA, in 1904.  De bond is ook verantwoordelijk voor het Nederlandse nationale voetbalelftal.

Verrijk je applicatie met de populairste Nederlandse voetbalcompetities: de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal. Toon de volledige competitiestanden en volg de strijd om promotie en degradatie.

Nederlands Voetbal elftal

De absolute Nederlandse topspelers krijgen de eer om uit te komen voor het Nederlands Elftal. Het Nederlands Elftal vertegenwoordigt het land in alle internationale land competities zoals het Wereldkampioenschap, Europees Kampioenschap en de Nations League. De bijnaam van het nationale team is “Oranje”, een verwijzing naar de kleur van het shirt en de Nederlandse Koninklijke Familie. In de volksmond wordt het elftal ook wel de Oranje Leeuwen genoemd en de dames de Oranje Leeuwinnen.

Voetbalgeschiedenis

Een van de teleurstellendste records in het mondiale voetbal is in handen van het Nederlandse Elftal. Geen enkel land stond zo vaak in een finale van het Wereldkampioenschap zonder deze te winnen als Nederland. Het Nederlands Elftal werd tweede op het WK in 1974 (1-2 tegen West-Duitsland), 1978 (1-3 tegen Argentinië) en 2010 (0-1 tegen Spanje). Daarentegen vierde het elftal wel success tijdens het EK van 1988. Met absolute topspelers als Marco van Basten (topscorer tijdens het EK van ‘ 88), Frank Rijkaard (gekroond als beste speler van het EK’88), de gebroeders Koeman en Ruud Gullit wist Het Nederlands Elftal in een bloedstollende finale met 2-0 te winnen van het voormalig Sovjet-Unie. In de eerste editie van de UEFA Nations League werd het Nederlands elftal tweede na een nederlaag tegen, toenmalig regerend Europees Kampioen, Portugal.

De eerste wedstrijd, in 1905, was een 1-4 overwinning tegen de zuiderburen België (ook wel bekend als de Rode Duivels). De grooste overwinning was tegen San Marino (11-0) op 2 September 2011. De grootste nederlaag (12-2) was op 21 December 1907 tegen Engeland.

Topspelers

De Nederlandse voetballer die het meeste voor het (inter)nationale voetbal heeft betekend is Johan Cruijff. De, overleden in 2016, oud-speler van onder meer Ajax en Barcelona heeft met zijn voetbalvisie een grote invloed gehad op het Nederlandse voetbal. Tot op heden word er nog steeds gerefereerd naar zijn voetbalvisie in binnen- en buitenland. Zo heeft Spaans succescoach Pep Guardiola een groot gedeelte van Cruijff’s visie geïntegreerd in het Spaanse voetbal bij FC Barcelona. Johan Cruijff is de speler met de meeste invloed, maar hij is niet de topscorer van het Nederlands Elftal.

Oud-Feyenoorder en international Robin van Persie is met 50 doelpunten in 102 wedstrijden de topscorers aller-tijden van het Nederlands Elftal. De recordinternational van het Nederlands Elftal is oud-middenvelder Wesley Sneijder. Hij is in totaal 134 keer uitgekomen voor zijn land. Edwin van der Sar staat op de tweede plaats met 130 wedstrijden. Van der Sar is ook de keeper met de meeste clean-sheets.

Ben je geïnteresseerd in deze en andere statistieken? Maak gebruik van de Voetbal API en krijg toegang tot actuele en historische voetbaldata.